Hoe intern te internationaliseren?

Het laten groeien van je bedrijf is een enorme uitdaging die binnen alle bedrijfsonderdelen speelt en een enorme invloed heeft op hoe je bedrijf uit deze fase gaat komen. Zeker wanneer er een externe investering is opgehaald en er vanuit diezelfde investeerders hooggespannen verwachtingen zijn voor wat betreft het succes en de groei (en graag snel) van het bedrijf en natuurlijk de verwachte ROI. 

Let’s put it out there….Een bedrijf laten groeien is moeilijk. Zeker wanneer het aantal mensen rap groeit. Je bent vaak nog bezig met het creëren van de cultuur en nu moet dat in hoog tempo en hoe houd je deze cultuur in stand? Welke waarden zijn belangrijk en hoe krijg je de beste mensen aan boord en houd je ze ook zo lang mogelijk binnenboord? 

Nederland staat voor een aantal mooie uitdagingen wanneer het over talent gaat, de arbeidsmarkt verandert snel door Artificial Intelligence, de vergrijzing, en natuurlijk een enorm landschap aan (tech) startups en scale-ups. De werkloosheidscijfers zijn historisch laag (3.5% eind Q4 van 2023) per 100 werklozen staan er 114 vacatures open en dit zijn de generieke marktcijfers en dit zegt niets over of de positie de juiste is voor de werkloze persoon.

De vraag is, waar haal jij je talent vandaan? En kijk je alleen in Nederland? Zo ja, wat houdt je tegen om  internationaal talent aan je te binden? Hoe doe je dat?

Waar begin je (aan)?

Je verbreedt je zoekgebied en zeker voor specifieke rollen wordt de poel waarin je vist ineens een stuk groter waarmee je de kans vergroot de juiste persoon te vinden. Dit betekent wel dat de interne organisatie gaat veranderen en dat betekent voorbereid zijn. Misschien moet de voertaal worden aangepast, de interne cultuur wordt internationaler, maar ook cultuurverschillen moeten worden erkend. 

Daarnaast betekent dit een nieuw proces, wordt je erkend referent, wat betekent dit? Of besluit je te gaan samenwerken met een internationale payroller? En wat biedt je aan voor wat betreft relocation? Waar help je bij en waar verwacht je zelfredzaamheid en wat betekent dit voor de persoon in kwestie? Wat betekent dit voor het salarishuis? Ook hier moet je strategisch te werk gaan, en zeker niet over één nacht ijs gaan en laat je goed adviseren is het devies.


Wat bied je?

Laten we het over geld hebben, houden wij enorm van. Een relocation kost geld en kan flink in de papieren lopen (de voordelen komen straks aan bod😉). Zonder hier in de ‘wij van WC-eend’ te belanden, kijken wij graag met onze partners naar de onboarding, wat biedt je aan? Vanaf het moment van recruiten tot de uitdiensttreding, dit zegt veel over jullie interne cultuur en wat jullie van jullie collega’s verwachten en wat zij van jullie mogen verwachten. Als partner weten wij welke services werken en welke je voor je kunt laten werken om iemand te overtuigen voor jouw organisatie te laten kiezen. Wat belangrijk is, is transparantie. Naar een mogelijke kandidaat, maar ook naar het team dat er al zit. En ook belangrijk, biedt iedereen hetzelfde aan, mensen praten namelijk met elkaar, over alles…

En nu we het toch over geld hebben, het lijkt duur. Maar hoe duur is het als die ene vacature maanden openstaat, waardoor je omzet stagneert, je huidige team onder druk komt te staan omdat ze de groei, met de beste wil, niet kunnen bijbenen? Weet je wat een burn-out kost? Even hoog over een rekensom. Een relocation kost je bijvoorbeeld €7k, en hiermee heb je de rol, vanaf het moment van start recruitment, binnen 3 maanden ingevuld. Terwijl deze zelfde rol en alleen sourcen in Nederland, er maar liefst 6 maanden voor nodig zijn. Je projecten moeten 3 maanden (langer) worden uitgesteld, en dit kost je maar liefst 30k omzet. Ben je dan nog steeds duurder uit? Weet je wat een burn-out kost? We zoeken in onze groei altijd de rand op van wat we kunnen met het huidige team, wat dat betekent nou eenmaal een langere runway, maar tegen welke prijs precies? 

De eerste is altijd het moeilijkst en het kost tijd, energie, en het kan enorm afleiden van hetgeen waar je vooral mee bezig wilt zijn, namelijk professionaliseren, groeien en het nog beter worden in wat je doet. En dat is wederzijds, dat willen wij namelijk ook. Wij doen waar we goed in zijn en dat gaat verder dan alleen een bepaalde service verlenen. Als partner helpen we jou om door te groeien, met de juiste mensen en wetende wat werkt en wat er nodig is om hier succesvol in te zijn.

Deze blog is ook in het Engels beschikbaar 😉

Previous
Previous

Unleash your international potential

Next
Next

2024 Updated IND fees